Kuchnia z szybkowaru
50 dag sznycl??wki cielÄ?cej
3 ??y??ki dobrego oleju
np. sojowego
15 dag suszonych ??liwek
3 dag suszonych winogron (lub rodzynk??w)
1 ??y??ka mÄ?ki
50 dag marchwi
2 cebule
1 szklanka wody
1 pietruszka
1 kostka maggi
0,5 listka laurowego; tymianek
s??l i pieprz do smaku |
Suszone ??liwki (i winogrona) namoczyÄ? na kilka godzin. Sznycl??wkÄ? pokroiÄ? w poprzek w????kien na kawa??ki, obrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze oleju, wrzuciÄ? oczyszczone i pokrojone w plasterki cebulÄ? i marchew i chwilÄ? jeszcze sma??yÄ?. PosypaÄ? mÄ?kÄ?, wymieszaÄ?. wlaÄ? bulion zrobiony z kostki maggi i wody, w??o??yÄ? oczyszczonÄ? pietruszkÄ?, wsypaÄ? tymianek i pieprz. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie otworzyÄ?, w??o??yÄ? o szybkowaru wypestkowane ??liwki (i ewentualnie winogrona), ponownie zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 10 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po ugotowaniu sprawdziÄ? smak potrawy i je??li zawarta w kostce maggi s??l nie wystarczy??a dosoliÄ?.
|