Kuchnia z szybkowaru
50 dag oczyszczonej z ko??ci baraniny
6 dag smalcu
4 kartofle
1 kalarepka
1 pietruszka
2 cebule
2 pomidory (lub 1 ??y??ka koncentratu pomidorowego)
1 ??y??eczka mÄ?ki
0,5 szklanki ??mietany
0,5 szklanki suchej fasoli uprzednio namoczonej
1 p??aska ??y??ka przyprawy "Vegeta" lub podobnej
s??l i pieprz do smaku |
RozgrzaÄ? w szybkowarze po??owÄ? t??uszczu, obrumieniÄ? r1a nim miÄ?so, wyjÄ?Ä?, a na to miejsce w??o??yÄ? fasolÄ? wraz z wodÄ?, w kt??rej siÄ? moczy??a (powinna pokrywaÄ? fasolÄ?). ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 30 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie oczy??ciÄ? warzywa, pokroiÄ? w kostkÄ? i kr??tko przesma??yÄ? (opr??cz pomidor??w), na pozosta??ym t??uszczu. Po otwarciu szybkowaru w??o??yÄ? do niego miÄ?so, przysma??one warzywa oraz pokrojone pomidory, posoliÄ? i popieprzyÄ?. ZamknÄ?Ä? ponownie szybkowar i ogrzewaÄ? pozosta??e 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po zako??czeniu duszenia wlaÄ? wymieszanÄ? z mÄ?kÄ? ??mietanÄ? i zagotowaÄ?.
|