1 kg mÄ?ki
5 dag smalcu
5 dag oleju
20 dag mas??a lub margaryny
gar??Ä? rodzynk??w
gar??Ä? migda????w
kilka gorzkich migda????w
trochÄ? sma??onej sk??rki pomara??czowej
15 dag cukru
szklanka mleka
7 dag dro??d??y
szczypta soli
szczypta utartej ga??ki muszkato??owej
kilka zmia??d??onych ziaren kardamonu
Do smarowania ciasta:
2 ??y??ki mas??a
3 ??y??ki cukru pudru
pojedyncza porcja cukru waniliowego |
Migda??y sparzyÄ?, obraÄ? ze sk??rki i posiekaÄ?. Sk??rkÄ? pomara??czowÄ? tak??e posiekaÄ?, rodzynki umyÄ? i osuszyÄ?, mÄ?kÄ? przesiaÄ?. W po??owie szklanki mleka rozmieszaÄ? dro??d??e. ZrobiÄ? rozczyn z po??owy mÄ?ki. Gdy podro??nie, dodaÄ? resztÄ? mÄ?ki, cukier oraz wszystkie przyprawy, i stopione t??uszcze. Ciasto wyrabiaÄ?, a?? zacznie odstawaÄ? od rÄ?ki. W??wczas odstawiÄ? w ciep??e miejsce na 2 godz., aby wyros??o. Wyro??niÄ?te ciasto podzieliÄ? na kilka czÄ???ci i uformowaÄ? wyd??u??one bochenki, w ka??dym z nich zrobiÄ? zag??Ä?bienie (nie przez ??rodek), jeden koniec sp??aszczyÄ? i za??o??yÄ? na wÄ?ski. Tak przygotowane ciasto u??o??yÄ? na nat??uszczonej i posypanej mÄ?kÄ? blasze i zostawiÄ? do ponownego wyro??niÄ?cia. Przed pieczeniem posmarowaÄ? topionym mas??em i wstawiÄ? do gorÄ?cego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu ciasto jeszcze raz posmarowaÄ? mas??em i posypaÄ? cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
|