Ciasto:
25 dag mÄ?ki
15 dag mas??a lub margaryny
10 dag cukru
1 jajko
1 ??????tko
??y??ka skondensowanego mleka
??y??eczka proszku do pieczenia
Masa migda??owa:
10 dag migda????w
1 ugotowany maty ziemniak
15 dag cukru pudru
bia??ko |
Mas??o, ??????tka i cukier ukrÄ?ciÄ? na g??adkÄ? masÄ?, dodaÄ? mÄ?kÄ? wymieszanÄ? z proszkiem do pieczenia i skondensowane mleko. Ciasto wyrobiÄ? i podzieliÄ? na 3 czÄ???ci. 2 czÄ???ci rozwa??kowaÄ? i wy??o??yÄ? nimi nat??uszczonÄ?, p??askÄ? blachÄ?, resztÄ? zachowaÄ? do dekoracji. Migda??y sparzyÄ? obraÄ? ze sk??rek, przesuszyÄ?, zemleÄ? w maszynce i ucieraÄ? z cukrem pudrem i roztartym na pur??e gotowanym ziemniakiem, dodajÄ?c po trochu wody (nie wiÄ?cej ni?? p???? szklanki). Tak przygotowanÄ? masÄ? rozsmarowaÄ? na cie??cie, resztÄ? ciasta rozwa??kowaÄ? cienko pokrajaÄ? na wÄ?skie paseczki i u??o??yÄ? na powierzchni kratkÄ?. Piec 35-40 min w nagrzanym piekarniku.
|