Kuchnia z szybkowaru
1 kg combra baraniego
5 dag t??uszczu
1 ??y??ka mÄ?ki
1-2 zÄ?bki czosnku
0,5 szklanki ??mietany
s??l Zalewa. 3 szklanki wody
1 szklanka octu 6-procentowego
3 listki laurowe
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
1 p??aska ??y??ka soli
1 spora cebula |
ZrobiÄ? zalewÄ? z podanych sk??adnik??w (pieprz i ziele angielskie rozetrzeÄ?). wodÄ? zagotowaÄ? z pokrojonÄ? w talarki cebulÄ?, solÄ? i przyprawami, a gdy ostygnie, dodaÄ? ocet. ZalaÄ? tÄ? zalewÄ? comber na 2-4 dni ; pozostawiÄ? w ch??odzie. Je??li zalewa nie przykrywa ca??ego combra, odwracaÄ? go codziennie. WyjÄ?ty z zalewy comber osuszyÄ? w ??ciereczce i natrzeÄ? rozgniecionym z solÄ? czosnkiem. Opr??szyÄ? mÄ?kÄ? obrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu (je??li nie mie??ci siÄ?, pociÄ?Ä? na kawa??ki). WlaÄ? 0,5 szklanki wody i kilka ??y??ek zalewy, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po otwarciu szybkowaru wlaÄ? wymieszanÄ? z mÄ?kÄ? ??mietanÄ? i zagotowaÄ?. PodawaÄ? z buraczkami i kartoflami.
|