Kuchnia z szybkowaru
1 kg combra baraniego
1 szklanka wody
0,25 szklanki octu 6-procentowego
3 zÄ?bki czosnku
1 ??y??ka mÄ?ki
2 cebule; 1 p??aska ??y??eczka przyprawy curry
5 dag t??uszczu
2 kwa??ne jab??ka
s??l |
Z combra usunÄ?Ä? t??uszcz, po??o??yÄ? comber w misce miÄ?sem do g??ry i polaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? z octem, wyjÄ?Ä? dopiero po chwili. NatrzeÄ? ca??e miÄ?so solÄ? i w kilku miejscach naszpikowaÄ? czosnkiem. Opr??szyÄ? lekko mÄ?kÄ? i obrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu. DodaÄ? oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? cebulÄ?, resztÄ? czosnku, posypaÄ? przyprawÄ? curry, wlaÄ? 0,5 szklanki wody. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 25-30 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie obraÄ?, pozbawiÄ? gniazd nasiennych i pokroiÄ? na Ä?wiartki jab??ka. Po otwarciu szybkowaru w??o??yÄ? jab??ka i kilka razy zagotowaÄ?, tak by jab??ka zmiÄ?k??y, lecz nie rozgotowa??y siÄ?. PodawaÄ? z kaszÄ? na sypko i cukiniÄ? z wody.
|