Kuchnia z szybkowaru
8-10 du??ych li??ci kapusty w??oskiej lub bia??ej
40 dag mielonej baraniny
3 ??y??ki ry??u
1 cebula
6 dag t??uszczu
1 ??y??eczka mÄ?ki
4 pomidory; s??l
pieprz
listki selera
przyprawa "Jarzynka" i zielenina do smaku |
Li??cie kapusty sparzyÄ?, ??ciÄ?Ä? grube nerwy. Po??owÄ? t??uszczu rozgrzaÄ? w szybkowarze, zrumieniÄ? lekko na nim oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? cebulÄ?, wsypaÄ? ry?? i zeszkliÄ?, wymieszaÄ? z mielonym miÄ?sem i siekanymi listkami selera. PosoliÄ? i popieprzyÄ?. Roz??o??yÄ? masÄ? miÄ?snÄ? na li??cie kapusty, zwinÄ?Ä?. W szybkowarze rozgrzaÄ? pozosta??y t??uszcz, wsypaÄ? mÄ?kÄ? i mieszajÄ?c zasma??yÄ?, wlaÄ? szklankÄ? zimnej wody, wsypaÄ? przyprawÄ?. W??o??yÄ? go??Ä?bki, uzupe??niÄ?, je??li trzeba, wodÄ?, posoliÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 12 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie sparzyÄ? pomidory, obraÄ? ze sk??rki, pokroiÄ? w kosteczkÄ?. Po otwarciu szybkowaru wrzuciÄ? pomidory i oko??o 3 minut pogotowaÄ?. Przed podaniem posypaÄ? zieleninÄ?.
|