Kuchnia z szybkowaru
4 jÄ?zyki baranie
10 dag s??oniny
2-3 marchwie
2-3 cebule
1 kostka maggi
2 szklanki wrzÄ?tku
pieprz do smaku |
Oczy??ciÄ? dok??adnie jÄ?zyki, wyciÄ?Ä? znajdujÄ?ce siÄ? po obu stronach u nasady gruczo??y ??linowe, zalaÄ? wrzÄ?tkiem i obgotowaÄ? w zamkniÄ?tym szybkowarze przez 4-5 minut. Po tym czasie wylaÄ? na sitko, och??odziÄ? pod zimnÄ? wodÄ? i zdjÄ?Ä? sk??rÄ?. Do pustego szybkowaru w??o??yÄ? jÄ?zyki, pokrojone oczyszczone warzywa i s??oninÄ?, wlaÄ? 2 szklanki wody i kostkÄ? maggi. PopieprzyÄ?, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 45 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego.
Uwaga. Kto lubi. mo??e jÄ?zyki dusiÄ? z dodatkiem koncentratu pomidorowego.
|