Ciasto:
8 jajek
25 dag cukru pudru
20 dag fasoli Jasiek
5--6 sztuk gorzkich migda????w
5 dag tartej bu??ki
20 dag d??emu o kwaskowym smaku
Lukier:
30 dag cukru
p???? szklanki wody
kieliszek rumu
??y??ka koncentratu cytrynowego |
Migda??y sparzyÄ?, obraÄ? ze sk??rki i zemleÄ? w specjalnej maszynce. FasolÄ? ugotowaÄ? na p????twardo, obraÄ? ze sk??rki i przetrzeÄ? z cukrem na pulchnÄ? masÄ? wymieszaÄ? z fasolÄ? i migda??ami oraz delikatnie po??Ä?czyÄ? z tartÄ? bu??kÄ? i ubitÄ? na sztywno pianÄ?. Prze??o??yÄ? do nat??uszczonej i wysypanej tartÄ? bu??kÄ? tortownicy. Piec w ??rednio gorÄ?cym piekarniku ok. 40 min. Zimny tort przekrajaÄ? na krÄ???ki, prze??o??yÄ? je d??emem, a wierzch posmarowaÄ? lukrem. PrzygotowujÄ?c lukier, nale??y ugotowaÄ? syrop z cukru i wody; gdy uzyska odpowiedniÄ? gÄ?sto??Ä?, tzn. gdy kropla syropu wpuszczona do zimnej wody krzepnie, a nie rozpuszcza siÄ?, dodaÄ? po??owÄ? soku cytrynowego i naczynie wstawiÄ? do bardzo zimnej wody, aby zawarto??Ä? gwa??townie och??odziÄ?. NastÄ?pnie ucieraÄ? lukier drewnianym wa??kiem, a?? stanie siÄ? bia??y. DodaÄ? resztÄ? soku cytrynowego.
|