Kuchnia z szybkowaru
70 dag baraniny bez ko??ci z ud??ca
1 g????wka kapusty w??oskiej
6 dag t??uszczu
1 p??aska ??y??eczka kminku
1 zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka mÄ?ki; s??l
pieprz
ocet i cukier do smaku |
MiÄ?so mocno pobiÄ? t??uczkiem, natrzeÄ? rozgniecionym z solÄ? czosnkiem, opr??szyÄ? mÄ?kÄ? i zrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu. WsypaÄ? mÄ?kÄ?, zasma??yÄ?, wlaÄ? 1 szklankÄ? wody i zamknÄ?Ä? szybkowar. OgrzewaÄ? 27-30 minut. W tym czasie oczy??ciÄ? kapustÄ? i pokroiÄ? jÄ? poprzez g??Ä?b na tyle czÄ?stek, na ile porcji bÄ?dzie dzielone miÄ?so. Szybkowar otworzyÄ?, w??o??yÄ? czÄ?stki kapusty, wsypaÄ? kminek i szybkowar zamknÄ?Ä? ponownie. OgrzewaÄ? 5-8 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego (tak by w sumie by?? pe??ny czas przewidziany na uduszenie miÄ?sa). Po zako??czeniu duszenia miÄ?so pokroiÄ? na porcje w poprzek w????kien, u??o??yÄ? na p????misku, przek??adajÄ?c czÄ?stkami kapusty. Sos przyprawiÄ? do smaku solÄ?, cukrem i octem, polaÄ? miÄ?so z kapustÄ?. PodawaÄ? gorÄ?ce.
|