Kuchnia z szybkowaru
1 kg baranich ??eberek
15 dag boczku
1 ??y??ka smalcu
pieprz i s??l do smaku
Fasola. 1 szklanka suchej fasoli (namoczyÄ? na noc)
3 cebule
2 ??y??ki koncentratu pomidorowego
1 zÄ?bek czosnku
1 p??aska ??y??ka mÄ?ki
3 dag mas??a
s??l |
Z ??eberek wyjÄ?Ä? ko??ci, miÄ?so zbiÄ? lekko t??uczkiem, posoliÄ? i popieprzyÄ?. Pouk??adaÄ? na p??acie miÄ?sa paski boczku, mocno zwinÄ?Ä? i obwiÄ?zaÄ? niciÄ?. Ko??ce zaszyÄ?. ObrumieniÄ? roladÄ? na rozgrzanym w szybkowarze smalcu. Prze??o??yÄ? roladÄ? do perforowanej wk??adki. W??o??yÄ? do szybkowaru t??uszcz, rozgrzaÄ?, przesma??yÄ? na nim kr??tko oczyszczonÄ? i posiekanÄ? cebulÄ?, posypaÄ? mÄ?kÄ?, w??o??yÄ? fasolÄ? i zalaÄ? wodÄ?, w kt??rej siÄ? moczy??a. DolaÄ? wody, tak by pokrywa??a fasolÄ? na 1 cm. W??o??yÄ? wk??adkÄ? z roladÄ?, zamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 45 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ? ostro??nie bez och??adzania, wyjÄ?Ä? wk??adkÄ? z roladÄ?, a fasolÄ? wymieszaÄ? z koncentratem pomidorowym i roztartym z solÄ? czosnkiem. ChwilÄ? jeszcze podgrzewaÄ?. FasolÄ? i pokrojonÄ? roladÄ? uk??adaÄ? obok siebie. PodawaÄ? z sa??atkÄ? z czarnej rzodkwi lub rzodkiewek.
|