Kuchnia z szybkowaru
60 dag baraniny bez ko??ci z ud??ca
4 dag t??uszczu
2 ??y??ki ??mietany
1 ??y??ko koncentratu pomidorowego
1 ??y??eczka mÄ?ki
s??l i pieprz do smaku
kilka ga??Ä?zek ??wie??ej miÄ?ty
ros????.
Farsz. 6 niedu??ych cebul
3 dag t??uszczu
2 ??y??ki okruch??w razowego ??ytniego chleba
10 dag posiekanego boczku
s??l i pieprz do smaku |
PrzygotowaÄ? farsz. oczyszczone i posiekane cebule przesma??yÄ? na t??uszczu, dodajÄ?c chleb i boczek, posoliÄ? i popieprzyÄ?. WymieszaÄ?. MiÄ?so pokroiÄ? w poprzek w????kien na plastry, zbiÄ? dobrze t??uczkiem. Na osobnej deseczce u??o??yÄ? ga??Ä?zki mity, posypaÄ? solÄ? i zbiÄ? t??uczkiem tak, by pu??ci??y sok. Ob??o??yÄ? tÄ? miÄ?tÄ? rozbite plastry miÄ?sa i pozostawiÄ? na 40 minut. W tym czasie przygotowywaÄ? farsz. Po up??ywie tego czasu miÄ?tÄ? usunÄ?Ä?, a na ka??dy plasterek miÄ?sa k??a??Ä? farsz. PopieprzyÄ?, zwijaÄ? w wa??ki i obwiÄ?zywaÄ? nitkÄ?, by siÄ? nie rozpada??y. ObtoczyÄ? w mÄ?ce i dobrze obrumieniÄ? na rozgrzanym w szybkowarze t??uszczu. ZalaÄ? roso??em (mo??e byÄ? woda i przyprawa "Jarzynka"). ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. PodawaÄ? z kaszÄ? gryczanÄ? lub jÄ?czmiennÄ?.
|