Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PASZTECIKI KRUCHE Z MIÄ?SEM

Ciasto:
30 dag mÄ?ki
12 dag mas??a lub margaryny
2 ??????tka
8-10 dag ??mietany
s??l
1dag wÄ?glanu amonu (soli amoniakowej)

Nadzienie:
30 dag ugotowanej wieprzowiny
4 dag bu??ki pszennej
3 dag t??uszczu
2 dag cebuli
s??l
pieprz
SporzÄ?dziÄ? ciasto na 12 godzin przed pieczeniem: s??l amoniakowÄ? w proszku wsypaÄ? do garnuszka, dodaÄ? 4 ??y??ki letniego mleka i rozpu??ciÄ? jÄ? zupe??nie, mieszajÄ?c ??y??eczkÄ?. MÄ?kÄ? posiekaÄ? z mas??em, do ciasta dodaÄ? s??l, ??????tka surowe, rozpuszczony wÄ?glan amonu i zarobiÄ? ??mietanÄ? ciasto tak gÄ?ste, aby zanadto nie Iepi??o siÄ? do stolnicy. Ciasto przenie??Ä? do miseczki, nakryÄ? i wynie??Ä? do ch??odnego pomieszczenia. Najlepiej zarabiaÄ? je na noc. SporzÄ?dziÄ? nadzienie: bu??kÄ? namoczyÄ? w wodzie, odcisnÄ?Ä?; cebulÄ? lekko zrumieniÄ? z t??uszczem. ZemleÄ? miÄ?so i bu??kÄ?, do masy dodaÄ? cebulÄ? z t??uszczem, s??l i pieprz do smaku, wymieszaÄ? jÄ?. Ciasto podzieliÄ? na p????, wywa??kowaÄ? dwa pasy 3-milimetrowej grubo??ci, w??o??yÄ? na ka??dy po??owÄ? nadzienia i zawinÄ?Ä? w rulon. Na powierzchni rulonu zaznaczyÄ? rade??kiem granice niedu??ych, sko??nych piero??k??w, pok??uÄ? r??wnomiernie widelcem, wy??o??yÄ? oba rulony na blachÄ? do pieczenia, posmarowaÄ? jajem i wstawiÄ? do piekarnika. Piero??ki upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (ok. 30-40 min.). Ciasto po upieczeniu pokrajaÄ? na blasze ostrym no??em na sko??ne piero??ki i podawaÄ? zaraz po wyjÄ?ciu z pieca. PodawaÄ? do barszczu czystego lub jako zakÄ?skÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design