Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PASZTECIKI LISTKOWANE Z M??ZGIEM

Ciasto:
18 dag mÄ?ki
15 dag mas??a
1/2 jaja
1 ??????tko
8 dag gÄ?stej m??odej ??mietany
s??l

Nadzienie:
30 dag m??zgu
4 dag mas??a
2 dag cebuli
s??l
pieprz
1 jajo
SporzÄ?dziÄ? ciasto: mÄ?kÄ? posiekaÄ? z mas??em, dodaÄ? jaja, ??mietanÄ?, zarobiÄ? no??em; gdy wszystkie sk??adniki po??Ä?czÄ? siÄ?, wy??o??yÄ? na talerz posypany mÄ?kÄ?, wynie??Ä? na zimno (ciasto zarobiÄ? na noc). W nastÄ?pnym dniu sporzÄ?dziÄ? nadzienie: m??zgi obraÄ? z b??on, posiekaÄ? w kostkÄ?; zrumieniÄ? lekko cebulÄ? z mas??em, dodaÄ? m??zg, s??l i pieprz, wymieszaÄ? i usma??yÄ?. Do m??zgu dodaÄ? surowe jajo i mieszajÄ?c podsma??yÄ?. Ciasto wywa??kowaÄ? na grubo??ci 1/2 cm, nadajÄ?c mu kszta??t okrÄ?g??y. Z ciasta wykrawaÄ? krÄ???ki ??redniej wielko??ci (6 cm ??rednicy), wyciÄ?Ä? ??rodek mniejszÄ? foremkÄ? w co drugim krÄ???ku (r????nica w obwodzie foremek najmniej 2 cm). Pe??ne krÄ???ki smarowaÄ? bia??kiem, nak??adaÄ? no??em obrÄ?czkÄ?, zlepiaÄ? przyciskajÄ?c, lub te?? krÄ???ki pe??ne i wyciÄ?te piec osobno i sk??adaÄ? w ca??o??Ä? przed w??o??eniem nadzienia. Paszteciki uk??adaÄ? na blasze w pewnych odstÄ?pach od siebie, upiec w bardzo gorÄ?cym piekarniku. Gdy paszteciki sÄ? zrumienione, upieczone do wnÄ?trza i suche na powierzchni, wyjÄ?Ä? z piekarnika. Paszteciki natychmiast nak??adaÄ? gorÄ?cym nadzieniem, podgrzaÄ? w piekarniku na p????misku i zaraz gorÄ?ce podawaÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design