18 dag mÄ?ki
8 dag gÄ?stej, m??odej ??mietany
15 dag mas??a
s??l
1/2 jaja
5 sztuk serdelk??w
1 ??????tko
1 jajo do smarowania |
SporzÄ?dziÄ? ciasto listkowane i pozostawiÄ? je do sfermentowania przez noc w ch??odnym pomieszczeniu. WybieraÄ? serdelki ok. 7cm d??ugo??ci; umyÄ? w ciep??ej wodzie, obraÄ? ze sk??rki i przekrajaÄ? ka??dy wzd??u?? na trzy r??wne kawa??ki. Ciasto podzieliÄ? na p????, wywa??kowaÄ? na placek prostokÄ?tny grubo??ci 1/2cm, podsypujÄ?c jak najmniej mÄ?kÄ?. Placek pokrajaÄ? na prostokÄ?tne kawa??ki takiej grubo??ci i szeroko??ci, aby mo??na w nie zawinÄ?Ä? serdelki, ciasto posmarowaÄ? bia??kiem i owinÄ?Ä? nim serdelki. Ka??dy pasztecik wyr??wnaÄ? obtaczajÄ?c go d??oniÄ? na stolnicy. Paszteciki u??o??yÄ? na blasze w du??ych od siebie odstÄ?pach, posmarowaÄ? jajem, wstawiÄ? do gorÄ?cego piekarnika i upiec na kolor z??ocisty (ok. 45-50 min.). Je??eli zbyt szybko siÄ? rumieniÄ?, nakryÄ? je papierem i dopiec tak, ??eby ciasto by??o zewnÄ?trz suche i twarde. PodawaÄ? zaraz po wyjÄ?ciu z pieca.
|