8 kotlet??w jagniÄ?cych z ko??ciÄ?,
2 ??y??ki oliwy,
15 dag czosnkowej kie??basy,
s??l,
pieprz
Sofrito:
2 drobno pokrojone cebule,
1 ??y??eczka drobno posiekanego czosnku,
5 dag chudej wÄ?dzonej szynki (drobne kawa??ki),
4 pomidory (bez pestek),
1 ??y??eczka pokruszonego listka laurowego,
1/4 ??y??eczki pokruszonego tymianku,
1/2 szklanki wody,
1 ??y??eczka drobno pokrojonej naci pietruszki |
Na patelni o grubym dnie zagrzaÄ? na silnym ogniu oliwÄ?. Gdy zacznie ju?? "dymiÄ??, u??o??yÄ? kotlety posypane solÄ? i pieprzem, zrumieniÄ? r??wnomiernie, prze??o??yÄ? na ogniotrwa??y p????misek i przykryÄ?. Kie??basÄ? nak??uÄ? w kilku miejscach widelcem, w??o??yÄ? do garnka, zalaÄ? wrzÄ?tkiem i gotowaÄ? 2 min. WyjÄ?Ä?, osuszyÄ? i krajaÄ? w plasterki. PrzyrzÄ?dziÄ? sofrito. Na kotletach k??a??Ä? plasterki kie??basy, r??wnomiernie pokryÄ? warstwÄ? sofrito i wstawiÄ? do gorÄ?cego piekarnika (200°C) na oko??o 20 min. Gdy bÄ?dÄ? miÄ?kkie, podawaÄ? natychmiast, posypane naciÄ? pietruszki.
|