Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KR??LIK PO AMPURDA??SKU

1-1,5 kg kr??lika (w 8 kawa??kach),
4 ??y??ki smalcu,
15 dag bekonu,
s??l,
pieprz,
12 ma??ych cebulek szalotek,
1 ??y??ka mÄ?ki,
1/2 szklanki wytrawnego wina,
1 ma??y listek laurowy,
2 ??y??ki posiekanej naci pietruszki,
1/4 ??y??eczki pokruszonego tymianku,
4 ??y??ki wy??uskanych migda????w,
2 ??y??eczki gorzkiej czekolady w proszku
StopiÄ? na patelni smalec, dodaÄ? bekon krajany w kostkÄ? i sma??yÄ? na s??abym ogniu, a?? skwarki bÄ?dÄ? z??ociste. WyjÄ?Ä? je i osÄ?czyÄ? z t??uszczu. Kr??lika umyÄ?, osuszyÄ?, natrzeÄ? solÄ? oraz pieprzem i zrumieniÄ? na pozosta??ym na patelni t??uszczu. Obsma??one kawa??ki od??o??yÄ? na talerz, a na patelni zrumieniÄ? cebulki, wyjÄ?Ä? je i u??o??yÄ? obok kr??lika. Na odrobinie pozosta??ego t??uszczu zrumieniÄ? mÄ?kÄ?. DolaÄ? wino i 2 szklanki wody, ca??o??Ä? zagotowaÄ? na silnym ogniu. PrzelaÄ? do du??ego rondla, dodaÄ? listek laurowy, tymianek, naÄ? pietruszki, kawa??ki kr??lika i skwarki. Szczelnie przykryÄ? i dusiÄ? na wolnym ogniu przez p??l godziny. W mo??dzierzu ut??uc migda??y i zetrzeÄ? z czekoladÄ? na jednolitÄ? MasÄ?, dodaÄ? do garnka, w kt??rym dusi siÄ? kr??lik, wrzuciÄ? przyrumienione cebulki, przykryÄ? pokrywkÄ? i trzymaÄ? na wolnym ogniu jeszcze 30 min, a?? kr??lik bÄ?dzie miÄ?kki. DoprawiÄ? do smaku i zaraz.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design