1 kg serdelk??w lub par??wek,
1 butelka wytrawnego czerwonego wina,
5 dag mas??a,
2 gar??cie pokruszonych krakers??w,
1 listek laurowy,
drobno pokruszony
tymianek,
majeranek,
s??l,
pieprz |
Mas??o stopiÄ? na patelni i podsma??yÄ? serdelki, obracajÄ?c je, by siÄ? zrumieni??y. W??o??yÄ? na ciep??y p????misek, a na tej samej patelni zrumieniÄ? pokruszone krakersy i polaÄ? winem. Kiedy sos siÄ? zagotuje, zmniejszyÄ? p??omie?? i dusiÄ? przez 10 min. DodaÄ? s??l, pieprz, odrobinÄ? tymianku oraz listek laurowy. Do sosu w??o??yÄ? serdelki i dusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez oko??o 10 min. NastÄ?pnie wyjÄ?Ä? je, u??o??yÄ? na warstwie ugotowanego na sypko gorÄ?cego ry??u i polaÄ? sosem.
|