1 kg miÄ?sa z jagniÄ?cia,
4 ??y??ki oliwy,
2 ??rednie cebule,
1/2 ??y??eczki czosnku,
1 ??y??ka papryki,
2 ??y??ki posiekanej
naÄ? pietruszki,
2 ??y??ki soku z cytryny,
1 cytryna,
s??l,
pieprz |
MiÄ?so lekko posypaÄ? solÄ? i pieprzem. W garnku zagrzaÄ? oliwÄ?, a gdy zacznie "dymiÄ?", do??o??yÄ? miÄ?so krajane na drobne kawa??ki i obsma??yÄ? tak, by zrumieni??o. WyjÄ?Ä? miÄ?so, osÄ?czyÄ? i po??o??yÄ? na talerzu. Na pozosta??y t??uszcz wrzuciÄ? drobno posiekanÄ? cebulÄ? oraz czosnek i sma??yÄ? ok. 5 min, a?? warzywa bÄ?dÄ? miÄ?kkie i przezroczyste, lecz nie zrumienione. DodaÄ? paprykÄ? i u??o??yÄ? kawa??ki miÄ?sa. PolaÄ? sokiem z cytryny, dodaÄ? naÄ? pietruszki. PrzykryÄ? szczelnie i dusiÄ? na wolnym ogniu przez 1 godz., dop??ki miÄ?so nie stanie siÄ? miÄ?kkie. PrzyprawiÄ?, przybraÄ? czÄ?stkami cytryny i podawaÄ? zaraz po przygotowaniu.
|