Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
JAGNIÄ?CE MIÄ?SO W OCCIE

Kuchnia chi??ska
35 dag chudego miÄ?sa jagniÄ?cego
2 cebule dymki (tylko szczypior)
2 szklanki
oleju
2 roztarte zÄ?bki czosnku
3 drobno posiekane plasterki ??wie??ego imbiru lub 1 1/4 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
2 ??y??eczki oleju sezamowego
Przyprawy:
1 bia??ko
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 ??y??eczki soli
Sos octowy:
2 ??y??ki winnego octu lub 1 ??y??ka octu (10%) i ??y??ka wytrawnego czerwonego wina
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka cukru
1/4 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??eczki roso??u lub wody
szczypta pieprzu
Mi??so obraÄ? z t??uszczu i b??onki, pokrajaÄ? w poprzek w????kien w 1/4 cm plasterki. WymieszaÄ? z przyprawami, odstawiÄ? w ch??odne miejsce na 30 minut. Po??Ä?czyÄ? sk??adniki sosu octowego, odstawiÄ?. Szczypior pokrajaÄ? w 2-3 cm kawa??ki. Dwie szklanki oleju wlaÄ? do rondla, mocno rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, sprawdziÄ? temperaturÄ?. W??o??yÄ? miÄ?so, mocno zamieszaÄ?, trzymaÄ? na ogniu a?? plasterki miÄ?sa odklejÄ? siÄ?, przelaÄ? olej z miÄ?sem do cedzaka ustawionego na garnku. Olej, w kt??rym sma??ono miÄ?so, wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, trzymaÄ? na ogniu 30 sek, zlaÄ? do garnka zostawiajÄ?c 1 ??y??kÄ?. DodaÄ? czosnek i imbir do gorÄ?cego oleju na patelni, mieszajÄ?c sma??yÄ? 15 sek, wlaÄ? cienkim strumieniem alkohol, nastÄ?pnie wymieszane sk??adniki sosu octowego, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do wrzenia. W??o??yÄ? miÄ?so, wymieszaÄ? z sosem, dodaÄ? szczypior, pokropiÄ? olejem sezamowym, zamieszaÄ?, podawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-3 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i warzywami
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design