Kuchnia chi??ska
6 kotlet??w jagniÄ?cych lub schabowych grubo??ci 2 1/2 cm
3 szklanki oleju
5 cebulek dymek (tyko cebulki)
Marynata:
2 ??y??eczki soku ze ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??ka brandy lub winiaku
1 ??y??eczka cukru
2 ??y??ki sosu sojowego
1 bia??ko
2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej
1/4 ??y??eczki pieprzu
2 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
1/4 ??y??eczki soli |
Sk??adniki marynaty wymieszaÄ? i odstawiÄ?. Od kotlet??w odciÄ?Ä? ko??ci, miÄ?so obraÄ? z t??uszczu i b??onki, pokrajaÄ? na 1 cm plastry w poprzek w????kien. Lekko zbiÄ?. Po??owÄ? plasterk??w u??o??yÄ? na blasze, polaÄ? po??owÄ? marynaty, u??o??yÄ? pozosta??e miÄ?so na wierzchu, zalaÄ? resztÄ? marynaty. WstawiÄ? do lod??wki na 30 min. Cebulki przeciÄ?Ä? wzd??u?? na p????, pokrajaÄ? w plasterki, rozdzieliÄ?. Olej wlaÄ? do garnka, postawiÄ? na du??ym gazie, odczekaÄ? 5 minut, sprawdziÄ? temperaturÄ?. W??o??yÄ? po??owÄ? miÄ?sa, sma??yÄ? na z??oty kolor, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, pozostawiÄ? w cedzaku do osÄ?czenia. Sma??yÄ? pozosta??Ä? czÄ???Ä? miÄ?sa, osÄ?czyÄ?. U??o??yÄ? na gorÄ?cym p????misku, przybraÄ? cebulÄ?. PodawaÄ? natychmiast:
Proporcje: dla 2-3 os??b - z ry??em i warzywami
|