80 dag kr??lika (comber lub tylne skoki)
3 zÄ?bki czosnku
sok cytrynowy
40 dag warzyw mieszanych
s??l
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
4 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki |
Comber lub tylne skoki umyÄ?. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ?, rozetrzeÄ? z solÄ?. PrzygotowanÄ? masÄ? natrzeÄ? miÄ?so kr??lika, rozprowadzajÄ?c r??wnomiernie po ca??ej powierzchni. SkropiÄ? sokiem z cytryny lub octem owocowym. U??o??yÄ? w misce, przykryÄ?. PozostawiÄ? w lod??wce na kilka godzin, a nawet do nastÄ?pnego dnia. ZagotowaÄ? wodÄ? z dodatkiem soli, rozkruszonego listka laurowego i zmia??d??onego ziela angielskiego. Do wrzÄ?tku w??o??yÄ? miÄ?so kr??lika i gotowaÄ? na ma??ym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, poszatkowaÄ? na specjalnej szatkownicy i dodaÄ? do gotujÄ?cego siÄ? miÄ?sa po ok. 30 min. UgotowaÄ? do miÄ?kko??ci. MiÄ?kkie miÄ?so wyjÄ?Ä? na p????misek, ob??o??yÄ? ugotowanymi warzywami, opr??szyÄ? pieprzem, posypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w puree (1-1 1/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z warzywami gotowanymi lub sur??wkami. Ponadto warto podaÄ? ostry, zimny sos pomidorowy.
|