80 dag kr??lika (comber lub skoki)
1 ??y??ka estragonu
2 listki laurowe
2 ??y??ki octu owocowego
30 dag cebuli
4 zÄ?bki czosnku
s??l
pieprz
3 ??y??ki umytego pokrajanego szczypiorku |
MiÄ?so kr??lika umyÄ?, osuszyÄ?. Listki laurowe rozkruszyÄ?, ut??uc w mo??dzierzu, wymieszaÄ? z rozkruszonym estragonem. MieszaninÄ? natrzeÄ? przygotowane miÄ?so, u??o??yÄ? w misce, skrapiajÄ?c r??wnomiernie octem, przykryÄ?. PostawiÄ? w lod??wce na kilka godzin, a nawet na noc. CebulÄ? i czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, cebulÄ? pokrajaÄ? w pi??rka, czosnek drobno posiekaÄ?. MiÄ?so kr??lika pokrajaÄ? na porcje, u??o??yÄ? w rondlu, przek??adajÄ?c cebulÄ? i czosnkiem oraz opr??szajÄ?c pieprzem i solÄ?. Rondel przykryÄ?. DusiÄ? na ma??ym ogniu, w miarÄ? potrzeby podlewajÄ?c wrzÄ?cÄ? wodÄ? lub wywarem z warzyw. SprawdziÄ? smak sosu, kt??ry siÄ? wytworzy?? podczas duszenia, i ewentualnie przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, posypaÄ? szczypiorkiem. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody (1-2 na porcjÄ?) i cukinii gotowanej lub fasolki szparagowej.
|