80 dag kr??lika (comber lub skoki)
3 zÄ?bki czosnku
sok cytrynowy
20 dag ??wie??ych grzyb??w (prawdziwki, ko??larze, ma??laki)
20 dag cebuli
s??l
pieprz,
4 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki |
MiÄ?so kr??lika umyÄ?, pokrajaÄ? na porcje. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ?, rozetrzeÄ? z solÄ?, wymieszaÄ? z dwiema ??y??kami soku cytrynowego. MieszaninÄ? natrzeÄ? porcje kr??lika, u??o??yÄ? w misce, przykryÄ?, postawiÄ? w lod??wce do nastÄ?pnego dnia. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, drobno posiekaÄ?, posoliÄ?, wsypaÄ? na patelniÄ? i ogrzewaÄ? mieszajÄ?c na ma??ym ogniu, ai zmiÄ?knie i zacznie ??????knÄ?Ä?. Grzyby oczy??ciÄ?, z kapeluszy ma??lak??w zdjÄ?Ä? sk??rkÄ?, umyÄ?, osuszyÄ?, drobno poszatkowaÄ?, wymieszaÄ? z cebulÄ?. Porcje kr??lika u??o??yÄ? w rondlu przek??adajÄ?c grzybami z cebulÄ? i opr??szajÄ?c solÄ? i pieprzem. SkropiÄ? wodÄ?. DusiÄ? na ma??ym ogniu pod przykryciem. Gdy miÄ?so bÄ?dzie miÄ?kkie, sprawdziÄ? smak, ewentualnie dodaÄ? nieco soli i pieprzu i wymieszaÄ? ?? posiekanÄ? pietruszkÄ?. Wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek. PodawaÄ? z ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?) i z sur??wkami.
|