50 dag jab??ek
8 dag mas??a lub margaryny
p???? szklanki cukru
12 dag migda????w
??y??ka mÄ?ki
sok cytrynowy
2 jajka
sk??rka cytrynowa
mas??o do smarowania naczynia |
Jab??ka cienko obraÄ?, usunÄ?Ä? gniazda nasienne i pokrajaÄ? w cienkie plastry. Prze??o??yÄ? do rondla, dodaÄ? trochÄ? wody i ??y??eczkÄ? cukru, chwilÄ? poddusiÄ?. ResztÄ? cukru ukrÄ?ciÄ? z mas??em i ??????tkami, dodaÄ? zmielone migda??y, startÄ? sk??rkÄ? cytrynowÄ? oraz sok cytrynowy. WymieszaÄ?. Bia??ka ubiÄ? na sztywnÄ? pianÄ? i ostro??nie wymieszaÄ? z przygotowanÄ? masÄ?. Do naczynia ogniotrwa??ego wysmarowanego mas??em prze??o??yÄ? najpierw jab??ka, a p????niej masÄ?. Piec w ??redniej temperaturze (ok. 200 oC) ok. 20 min. Przed podaniem polaÄ? sosem waniliowym.
|