80 dag kr??lika (comber)
2 zÄ?bki czosnku
15 dag cebuli
1 szklanka jasnego lekkiego piwa
4 ??y??ki umytych, posiekanych listk??w ro??lin przyprawowych (pietruszka, seler, bazylia, sza??wia, estragon) lub 1 1/2 ??y??ki tych samych li??ci suszonych
1/2 ??y??ki musztardy
s??l
pieprz
ga??ka muszkato??owa |
MiÄ?so kr??lika umyÄ?, osuszyÄ?, pokraja?? na porcje. CebulÄ? i czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?. CebulÄ? pokrajaÄ? w kostkÄ?, czosnek posiekaÄ?, w??o??yÄ? do rondla, osoliÄ?, podgrzewaÄ? chwilÄ?. Gdy cebula nieco zmiÄ?knie, w??o??yÄ? porcje miÄ?sa, posoliÄ?, posypaÄ? listkami ro??lin przyprawowych, podlaÄ? po??owÄ? piwa. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu. Gdy piwo odparuje, lekko skrapiaÄ? wodÄ?. ResztÄ? piwa wymieszaÄ? z musztardÄ? i dodaÄ? do duszÄ?cej siÄ? potrawy w??wczas, gdy miÄ?so bÄ?dzie prawie miÄ?kkie. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci, przyprawiÄ? solÄ?, pieprzem i odrobinÄ? ga??ki muszkato??owej. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek. PodawaÄ? na gorÄ?co z dodatkiem ziemniak??w pur??e i z buraczkami lub z sa??atkÄ? z burak??w.
|