80 dag kr??lika (comber)
2 zÄ?bki czosnku
sok cytrynowy
30 dag pieczarek,
1/2 ??y??ki oliwy
4 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki
s??l
pieprz |
MiÄ?so kr??lika umyÄ?, osuszyÄ?, oddzieliÄ? od ko??ci. MiÄ?so pokrajaÄ? na porcje, zbiÄ? t??uczkiem, formujÄ?c owalne bitki. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, posiekaÄ?, rozetrzeÄ? z solÄ?. MasÄ? natrzeÄ? bitki, skropiÄ? sokiem cytrynowym. PatelniÄ? powleczonÄ? pow??okÄ? typu teflon posmarowaÄ? oliwÄ?, rozgrzaÄ?. U??o??yÄ? bitki, lekko obrumieniÄ? po obu stronach, opr??szyÄ? pieprzem, prze??o??yÄ? do rondla, skropiÄ? wodÄ? lub wywarem. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu, skrapiajÄ?c od czasu do czasu wodÄ?. Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? w drobnÄ? kostkÄ?, wsypaÄ? do wrzÄ?cej wody, doprowadziÄ? do zawrzenia, nastÄ?pnie od razu odcedziÄ?, dodaÄ? do miÄ?kkich bitek, osoliÄ? i dusiÄ? jeszcze kilka minut. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, posypaÄ? pietruszkÄ?, ob??o??yÄ? ziemniakami z wody (1-2 sztuki na porcjÄ?). PodawaÄ? z dodatkiem zielonego groszku lub z sur??wkÄ? z pomidor??w.
|