80 dag kr??lika (comber)
4 zÄ?bki czosnku
2 ??y??ki sza??wii z estragonem bazyliÄ?, majerankiem, tymiankiem i hyzopem
30 dag pomidor??w ??wie??ych lub mro??onych
4 ??y??ki umytych, drobno posiekanych listk??w pietruszki, rze??uchy, estragonu, lubczyka i bazylii
1/2 ??y??ki oliwy lub oleju
s??l
pieprz |
Comber umyÄ?, osuszyÄ?, oddzieliÄ? od ko??ci. Oczyszczone miÄ?so pokrajaÄ? w plasterki, zbiÄ? t??uczkiem, formujÄ?c owalne bitki. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, przecisnÄ?Ä? przez praskÄ? i natrzeÄ? nim starannie bitki, a nastÄ?pnie natrzeÄ? rozkruszonymi suszonymi zio??ami. PostawiÄ? w lod??wce na ok. 30 min. PatelniÄ? powleczonÄ? pow??okÄ? typu teflon posmarowaÄ? oliwÄ? lub olejem, rozgrzaÄ?, u??o??yÄ? na niej bitki, lekko podrumieniÄ?, osoliÄ?, prze??o??yÄ? do rondla, skropiÄ? wodÄ?. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu. UmyÄ? pomidory. Mro??one od razu obraÄ? ze sk??rki, ??wie??e przed obieraniem sparzyÄ?. Pomidory posiekaÄ?, dodaÄ? do miÄ?knÄ?cego miÄ?sa razem ze ??wie??ymi zio??ami przyprawowymi. DusiÄ?, a?? pomidory dobrze siÄ? rozgotujÄ? i nieco odparujÄ?. PrzyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek. PodawaÄ? z ziemniakami pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) i sur??wkÄ? z kapusty, sa??aty lub cykorii.
|