Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
SZASZ?YKI Z KR??LIKA

80 dag kr??lika (comber)
4 zÄ?bki czosnku
2 ??y??ki mieszanych zi???? przyprawowych (majeranek, estragon, bazylia, hyzop)
15 dag male??kich cebulek (najlepiej szalotek)
20 dag ??liwek wÄ?gierek ??wie??ych lub mro??onych
s??l
pieprz,
1/2 ??y??ki oliwy lub oleju
Comber umyÄ?, osuszyÄ?, oddzieliÄ? ko??ci. MiÄ?so pokrajaÄ? w kostkÄ? o boku ok. 1 1/2 cm. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, wycisnÄ?Ä? przez praskÄ?. Kostki miÄ?sa wymieszaÄ? z przetartym czosnkiem i rozkruszonymi zio??ami przyprawowymi, w??o??yÄ? do miski, przycisnÄ?Ä?, przykryÄ?. PostawiÄ? w lod??wce na kilka godzin. Cebulki umyÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ?. ?šliwki umyÄ?, wydrylowaÄ?, lekko nadkrawajÄ?c. ?šliwki mro??one trzeba przed drylowaniem nieco rozmroziÄ?. Kostki miÄ?sa, cebulki i ??liwki nabijaÄ? kolejno na szpadki lub szpilki do drobiu czy nawet na patyczki. Szasz??yki obrumieniÄ? na patelni, powleczonej masÄ? typu teflon i posmarowanej olejem czy oliwÄ?, osoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem lub ostrÄ? paprykÄ? sproszkowanÄ?. SkrapiajÄ?c wodÄ? udusiÄ? pod przykryciem. Na p????misku po??o??yÄ? warstwÄ? ziemniak??w pur??e posypanych posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. Na ziemniakach u??o??yÄ? szasz??yki. PodawaÄ? z dodatkiem sa??atki z buraczk??w i z sur??wkami.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design