80 dag kr??lika (comber)
4 zÄ?bki czosnku
2 ??y??ki mieszanych zi???? przyprawowych (majeranek, estragon, bazylia, hyzop)
15 dag male??kich cebulek (najlepiej szalotek)
20 dag ??liwek wÄ?gierek ??wie??ych lub mro??onych
s??l
pieprz,
1/2 ??y??ki oliwy lub oleju |
Comber umyÄ?, osuszyÄ?, oddzieliÄ? ko??ci. MiÄ?so pokrajaÄ? w kostkÄ? o boku ok. 1 1/2 cm. Czosnek obraÄ?, op??ukaÄ?, wycisnÄ?Ä? przez praskÄ?. Kostki miÄ?sa wymieszaÄ? z przetartym czosnkiem i rozkruszonymi zio??ami przyprawowymi, w??o??yÄ? do miski, przycisnÄ?Ä?, przykryÄ?. PostawiÄ? w lod??wce na kilka godzin. Cebulki umyÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ?. ?šliwki umyÄ?, wydrylowaÄ?, lekko nadkrawajÄ?c. ?šliwki mro??one trzeba przed drylowaniem nieco rozmroziÄ?. Kostki miÄ?sa, cebulki i ??liwki nabijaÄ? kolejno na szpadki lub szpilki do drobiu czy nawet na patyczki. Szasz??yki obrumieniÄ? na patelni, powleczonej masÄ? typu teflon i posmarowanej olejem czy oliwÄ?, osoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem lub ostrÄ? paprykÄ? sproszkowanÄ?. SkrapiajÄ?c wodÄ? udusiÄ? pod przykryciem. Na p????misku po??o??yÄ? warstwÄ? ziemniak??w pur??e posypanych posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. Na ziemniakach u??o??yÄ? szasz??yki. PodawaÄ? z dodatkiem sa??atki z buraczk??w i z sur??wkami.
|