60 dag polÄ?dwicy ko??skiej
1 ??y??ka oleju lub oliwy
2 ??y??ki rozkruszonych przypraw zio??owych (sza??wia, majeranek, estragon, bazylia)
s??l czosnkowa
pieprz,
3 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiem, ewentualnie 1/2 cytryny
5 dag chrzanu |
PolÄ?dwicÄ? oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien,, umyÄ?, pokrajaÄ? w plastry. UformowaÄ? no??em okrÄ?g??e porcje, kt??re mo??na lekko zbiÄ? t??uczkiem do miÄ?sa. Ka??dy plaster natrzeÄ? z obu stron przyprawami zio??owymi, u??o??yÄ? jeden na drugim, przykryÄ?, postawiÄ? na 1 godz. w lod??wce. Sma??yÄ? tu?? przed podaniem. Na patelni do sma??enia bez t??uszczu rozgrzaÄ? oliwÄ? lub olej, w??o??yÄ? przygotowane miÄ?so. ObrumieniÄ?, odwr??ciÄ? na drugÄ? stronÄ? i tak??e obrumieniÄ? (czas sma??enia z jednej strony 3-4 min). Usma??one befsztyki opr??szyÄ? solÄ? czosnkowÄ? i pieprzem, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku. Na ka??dej porcji po??o??yÄ? 1/2 krÄ???ka cytryny i odpowiedniÄ? ilo??Ä? posiekanej zieleniny. Obok befsztyk??w u??o??yÄ? "kÄ?pkami" chrzan zestrugany w jak najcie??sze wi??rki. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-1 1/2 ??y??ki na porcjÄ?) lub frytek przyrzÄ?dzonych bez t??uszczu i z warzywami gotowanymi (kalafior, brukselka) oraz z sur??wkami z zielonej sa??aty czy cykorii lub pomidor??w.
|