60 dag koniny (polÄ?dwica lub zrazowa)
sok cytrynowy
20 dag cebuli
2 zÄ?bki czosnku
1 ??y??ka suszonej pokruszonej bazylii
s??l
pieprz |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? w poprzek w????kien w plastry, zbiÄ? starannie t??uczkiem, uformowaÄ? no??em owalne, cienkie p??aty. Ka??dy p??at natrzeÄ? przeci??niÄ?tym przez praskÄ? czosnkiem i rozkruszonÄ? bazyliÄ?, skropiÄ? sokiem z cytryny. U??o??yÄ? je na p??askim talerzu jeden na drugim, przykryÄ?, postawiÄ? w lod??wce na 1 godz. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w p????krÄ???ki, posoliÄ?, ogrzewaÄ? na suchej patelni mieszajÄ?c od czasu do czasu, a?? zacznie siÄ? rumieniÄ?. W??wczas podlaÄ? 2-3 ??y??kami wrzÄ?cej wody i w dalszym ciÄ?gu ogrzewaÄ? mieszajÄ?c, a?? p??yn odparuje, a cebula stanie siÄ? jednolicie zabarwiona na ciemno??????ty kolor i sucha. Na patelni do sma??enia bez t??uszczu obrumieniÄ? przygotowane rumsztyki po obu stronach, skropiÄ? wodÄ? i ogrzewaÄ? pod przykryciem kilka minut, opr??szyÄ? solÄ? i pieprzem. Usma??one rumsztyki u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, k??adÄ?c na ka??dej porcji odpowiedniÄ? ilo??Ä? cebuli. PodawaÄ? z dodatkiem zimnych sos??w, przyrzÄ?dzonych na bazie pomidor??w, z ziemniakami pur??e, warzywami gotowanymi i sur??wkami.
|