60 dag koniny (zrazowa)
2 ??y??ki suszonych przypraw zio??owych (majeranek, estragon)
2 go??dziki
listek laurowy
4 zÄ?bki czosnku
20 dag cebuli
20 dag papryki
1 ??y??ka sosu sojowego
s??l
pieprz
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? na p??aty w poprzek w????kien i zbiÄ? t??uczkiem. Ka??dy p??at natrzeÄ? drobno posiekanym czosnkiem wymieszanym z rozkruszonymi zio??ami i z ut??uczonymi go??dzikami. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?. JednÄ? posiekaÄ? jak najdrobniej, roz??o??yÄ? r??wnomiernie na p??atach miÄ?sa, opr??szyÄ? pieprzem i zwinÄ?Ä? w ??cis??e ruloniki. Pozosta??Ä? cebulÄ? pokrajaÄ? w pi??rka i razem ze zrazami podrumieniÄ? na patelni do sma??enia bez t??uszczu. Prze??o??yÄ? do rondla, posoliÄ?, podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? i sosem sojowym, dodaÄ? listek laurowy. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu. PaprykÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z nasion, pokrajaÄ? w makaronik, posoliÄ?, dodaÄ? do podduszonego miÄ?sa. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci, podlewajÄ?c w miarÄ? potrzeby wrzÄ?cÄ? wodÄ?. GotowÄ? potrawÄ? wy??o??yÄ? na ogrzanÄ? salaterkÄ?, obk??adajÄ?c paprykÄ? z cebulÄ? i posypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ostrego sosu przyrzÄ?dzonego na bazie pomidor??w, ziemniakami pur??e, warzywami gotowanymi i sur??wkami.
|