60 dag koniny z ??opatki lub prÄ?gi
20 dag cebuli
5 dag koncentratu pomidorowego
2 listki laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
1/2 ??y??eczki imbiru
3 go??dziki ut??uczone
pieprz
s??l
ostra sproszkowana papryka
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiem i estragonem |
MiÄ?so oczy??ciÄ? z b??on i ??ciÄ?gien, umyÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, opr??szyÄ? zmia??d??onym zielem angielskim wymieszanym z imbirem, pieprzem, go??dzikami i ostrÄ? paprykÄ?. PostawiÄ? pod przykryciem w lod??wce na 1 godz., a nastÄ?pnie obrumieniÄ? na patelni do sma??enia bez t??uszczu. PosoliÄ?, prze??o??yÄ? do rondla, podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? (1/2 szklanki), przykryÄ? i dusiÄ? na ma??ym ogniu. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w kostkÄ?, dodaÄ? do duszÄ?cego siÄ? miÄ?sa razem z listkiem laurowym. UdusiÄ? do miÄ?kko??ci, w miarÄ? potrzeby podlewajÄ?c wrzÄ?cÄ? wodÄ?. Gdy miÄ?so zmiÄ?knie, dodaÄ? koncentrat pomidorowy i chwilÄ? jeszcze dusiÄ?. SprawdziÄ? smak, ewentualnie przyprawiÄ? solÄ? i paprykÄ?. Uduszony gulasz wy??o??yÄ? na ogrzanÄ? salaterkÄ?, posypaÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z sur??wkami.
|