CIASTO
400 g przesianej mÄ?ki pszennej
2 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l
NADZIENIE
500 g boÄ?winy
200 g twarogu ricotta
50 g topionego mas??a
6 jajek
1 ??y??ka ??wie??ego lub 1 ??y??eczka suszonego majeranku
2 ??y??ki parmezanu
4 ??y??ki tartego twardego sera pecorino
1 szklanka mleka
miÄ???sz z chleba
2 ??y??ki mÄ?ki
12 ??y??eczek oliwy z oliwek
s??l i ??wie??o zmielony czarny pieprz |
Z mÄ?ki, 2 ??y??ek oliwy, szczypty soli i odpowiedniej ilo??ci wody wyrobiÄ? ciasto, a nastÄ?pnie gotowÄ? masÄ? podzieliÄ? na 6 jednakowych czÄ???ci. Buraki obraÄ?, umyÄ? i pociÄ?Ä? na cieniutkie plasterki. Do garnka wlaÄ? ma??Ä? ilo??Ä? osolonej wody i pod przykryciem 6 minut gotowaÄ? w niej boÄ?winÄ?. UgotowanÄ? boÄ?winÄ? odcedziÄ?, wycisnÄ?Ä?, a gdy ostygnie, rozgnie??Ä? widelcem w miseczce razem z 2 jajkami, utartymi serami, majerankiem, 2 ??y??kami mÄ?ki, twaro??kiem ricotta, mlekiem, namoczonym chlebem, solÄ? i pieprzem, tak by uzyskaÄ? jednolitÄ? masÄ?. TortownicÄ? wysmarowaÄ? oliwÄ?. Kolejno rozwa??kowaÄ? kawa??ki ciasta i ka??dy posmarowaÄ? pÄ?dzelkiem oliwÄ?. Jednym kawa??kiem ciasta wy??o??yÄ? sp??d i boki tortownicy a?? po brzegi. NastÄ?pnie na pierwszej warstwie u??o??yÄ? kolejne dwa p??aty ciasta, nie zapominajÄ?c o posmarowaniu ich oliwÄ?, aby siÄ? nie sklei??y. Na trzeci p??at na??o??yÄ? nadzienie, wyr??wnaÄ?, po czym w masie zrobiÄ? 4 do??ki, do kt??rych wbiÄ? po jednym jajku ca??y czas uwa??ajÄ?c, aby siÄ? nie rozla??y. Ka??dy do??ek z jajkiem przykryÄ? ??y??kÄ? mas??a i ??y??kÄ? tartego sera owczego pecorino, posoliÄ?, popieprzyÄ?, a nastÄ?pnie przykryÄ? pozosta??ymi trzema p??atami rozwa??kowanego i nasmarowanego oliwÄ? ciasta. Brzeg ciasta dok??adnie zlepiÄ? formujÄ?c: wok???? wa??eczek. PosmarowaÄ? oliwÄ? r??wnie?? wierzch, po czym nak??uwaÄ? go widelcem uwa??ajÄ?c, aby nie przek??uÄ? ??????tek. Tak przygotowane ciasto w??o??yÄ? do rozgrzanego do temperatury 180?C piekarnika na 45 minut.
|