1,20 kg koniny bez ko??ci
Ä? szklanki octu (6%)
1 szklanka wody
4 listki laurowe
15 ziaren zmia??d??onego ziela angielskiego
4 ut??uczone go??dziki
2 zÄ?bki czosnku
s??l
pieprz
1/4 szklanki ??mietanki (9% t??uszczu)
15 dag cebuli
kilka zmia??d??onych ziaren ja??owca |
MiÄ?so oczy??ciÄ?, umyÄ?, natrzeÄ? czosnkiem, u??o??yÄ? w du??ej misce. Ocet zagotowaÄ? z wodÄ?, 3 listkami laurowymi, 10 ziarnami ziela i go??dzikami. OstudziÄ?, zimnÄ? zalewÄ? zalaÄ? miÄ?so i przykryÄ?. PozostawiÄ? w ch??odnym pomieszczeniu na 48 godz. MiÄ?so odcedziÄ? z zalewy, osuszyÄ? i obrumieniÄ? ze wszystkich stron na patelni do sma??enia bez t??uszczu. Prze??o??yÄ? do rondla. Na tej samej patelni lekko podrumieniÄ? pokrajanÄ? w pi??rka cebulÄ?, dodaÄ? do miÄ?sa, posoliÄ?, podlaÄ? wodÄ?, dusiÄ? na ma??ym ogniu pod przykryciem. PodlewaÄ? od czasu do czasu wodÄ?, dodajÄ?c po ??y??ce zalewy octowej. Gdy miÄ?so zaczyna miÄ?knÄ?Ä?, dodaÄ? ja??owiec, ziele angielskie oraz odcedzone z zalewy przyprawy: UdusiÄ? do miÄ?kko??ci, pod koniec dodaÄ? ??mietankÄ?. UduszonÄ? piecze?? wyjÄ?Ä? z rondla, pokrajaÄ?. Sos przetrzeÄ? przez sito, przyprawiÄ? zalewÄ? octowÄ?, solÄ? i pieprzem. Do sosu w??o??yÄ? plastry miÄ?sa, zagrzaÄ?. U??o??yÄ? miÄ?so na p????misku, polaÄ? sosem. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z buraczkami.
|