Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PIECZE?? DUSZONA Z KONINY NA DZIKO

1,20 kg koniny bez ko??ci
Ä? szklanki octu (6%)
1 szklanka wody
4 listki laurowe
15 ziaren zmia??d??onego ziela angielskiego
4 ut??uczone go??dziki
2 zÄ?bki czosnku
s??l
pieprz
1/4 szklanki ??mietanki (9% t??uszczu)
15 dag cebuli
kilka zmia??d??onych ziaren ja??owca
MiÄ?so oczy??ciÄ?, umyÄ?, natrzeÄ? czosnkiem, u??o??yÄ? w du??ej misce. Ocet zagotowaÄ? z wodÄ?, 3 listkami laurowymi, 10 ziarnami ziela i go??dzikami. OstudziÄ?, zimnÄ? zalewÄ? zalaÄ? miÄ?so i przykryÄ?. PozostawiÄ? w ch??odnym pomieszczeniu na 48 godz. MiÄ?so odcedziÄ? z zalewy, osuszyÄ? i obrumieniÄ? ze wszystkich stron na patelni do sma??enia bez t??uszczu. Prze??o??yÄ? do rondla. Na tej samej patelni lekko podrumieniÄ? pokrajanÄ? w pi??rka cebulÄ?, dodaÄ? do miÄ?sa, posoliÄ?, podlaÄ? wodÄ?, dusiÄ? na ma??ym ogniu pod przykryciem. PodlewaÄ? od czasu do czasu wodÄ?, dodajÄ?c po ??y??ce zalewy octowej. Gdy miÄ?so zaczyna miÄ?knÄ?Ä?, dodaÄ? ja??owiec, ziele angielskie oraz odcedzone z zalewy przyprawy: UdusiÄ? do miÄ?kko??ci, pod koniec dodaÄ? ??mietankÄ?. UduszonÄ? piecze?? wyjÄ?Ä? z rondla, pokrajaÄ?. Sos przetrzeÄ? przez sito, przyprawiÄ? zalewÄ? octowÄ?, solÄ? i pieprzem. Do sosu w??o??yÄ? plastry miÄ?sa, zagrzaÄ?. U??o??yÄ? miÄ?so na p????misku, polaÄ? sosem. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1-11/2 ??y??ki na porcjÄ?) i z buraczkami.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design