2-3 dkg kawy ziarnistej
3/4 litra mleka pe??nego lub ??mietanki 10 procentowej
1 ??y??ka mieszanki zbo??owej
1/2 litra wrzÄ?cej wody
10 dkg cukru |
ZagotowaÄ? wodÄ?, na wrzÄ?cÄ? wodÄ? wsypaÄ? mieszankÄ? zbo??owÄ? i gotowaÄ? przez chwilÄ? na wolnym ogniu. Na ko??cu wsypaÄ? do wywaru drobniutko zmielonÄ? kawÄ?, przykryÄ? i zaraz odstawiÄ?. ZagotowaÄ? mleko, do mleka dolaÄ? gorÄ?cy wywar kawy, starannie odcedzony. KawÄ? wlaÄ? do ogrzanego dzbanka i natychmiast podawaÄ?, zanim zapach siÄ? ulotni. Mo??na te?? podawaÄ? do sto??u osobno napar z kawy i osobno mleko w dzbanuszkach. KawÄ? rozlewaÄ? do fili??anek przy stole. Cukier podawaÄ? osobno w cukiernicy. PodawaÄ? ze s??odkim ciastem dro??d??owym lub pieczywem zwyk??ym z mas??em.
|