Czas przyrzÄ?dzania i gotowania -1 godzina 15 minut.
CIASTO
300 g mÄ?ki pszennej
3 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l
NADZIENIE
300 g boÄ?winy
6 karczoch??w
100 g tartego parmezanu
1 szalotka
1 ??y??ka li??ci majeranku
3 ??y??ki tartej bu??ki
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l i pieprz |
Z mÄ?ki, 3 ??y??ek oliwy 1/2 wazowej ??y??ki letniej wody i szczypty soli zagnie??Ä? ciasto, wyrabiajÄ?c je tak d??ugo, a?? masa stanie siÄ? jednolita. BoÄ?winÄ? dok??adnie umyÄ?, ugotowaÄ? w ma??ej ilo??ci osolonej wody, a nastÄ?pnie odcedziÄ?, wycisnÄ?Ä? i drobniutko pokroiÄ?. Karczochy
oczy??ciÄ? z wierzchnich li??ci, obciÄ?Ä? kolce, a kwiatostany pokroiÄ? w Ä?wiartki o grubo??ci kilku milimetr??w. PokrojonÄ? szalotkÄ? podsma??yÄ? na patelni na 3 ??y??kach oliwy, po chwili dodaÄ? do niej Ä?wiartki karczocha oraz boÄ?winÄ?. Warzywa posoliÄ?, przykryÄ? pokrywkÄ? i dalej gotowaÄ? 10 minut na wolnym ogniu. NastÄ?pnie na patelniÄ? do??o??yÄ? parmezan, tartÄ? bu??kÄ?, mas??o oraz majeranek i pieprz i wszystkie sk??adniki dok??adnie wymieszaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?. Przygotowane wcze??niej ciasto cienko rozwa??kowaÄ? i wyciÄ?Ä? z niego 2 prostokÄ?ty wielko??ci tortownicy. TortownicÄ? wysmarowaÄ? oliwÄ? i u??o??yÄ? w niej ciasto, wyk??adajÄ?c boki a?? po brzegi. Nadzienie rozprowadziÄ?, delikatnie wyr??wnujÄ?c drewnianÄ? ??y??kÄ?, po czym przykryÄ? je drugim kawa??kiem ciasta, dok??adnie zalepiajÄ?c brzegi. Wierzch ciasta posmarowaÄ? oliwÄ?. TortownicÄ? na 45 minut w??o??yÄ? do piekarnika o temperaturze 180 oC.
|