Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Ciasto z karczochami

Czas przyrzÄ?dzania i gotowania -1 godzina 15 minut.

CIASTO
300 g mÄ?ki pszennej
3 ??y??ki oliwy z oliwek
s??l

NADZIENIE
300 g boÄ?winy
6 karczoch??w
100 g tartego parmezanu
1 szalotka
1 ??y??ka li??ci majeranku
3 ??y??ki tartej bu??ki
6 ??y??ek oliwy z oliwek
s??l i pieprz
Z mÄ?ki, 3 ??y??ek oliwy 1/2 wazowej ??y??ki letniej wody i szczypty soli zagnie??Ä? ciasto, wyrabiajÄ?c je tak d??ugo, a?? masa stanie siÄ? jednolita. BoÄ?winÄ? dok??adnie umyÄ?, ugotowaÄ? w ma??ej ilo??ci osolonej wody, a nastÄ?pnie odcedziÄ?, wycisnÄ?Ä? i drobniutko pokroiÄ?. Karczochy oczy??ciÄ? z wierzchnich li??ci, obciÄ?Ä? kolce, a kwiatostany pokroiÄ? w Ä?wiartki o grubo??ci kilku milimetr??w. PokrojonÄ? szalotkÄ? podsma??yÄ? na patelni na 3 ??y??kach oliwy, po chwili dodaÄ? do niej Ä?wiartki karczocha oraz boÄ?winÄ?. Warzywa posoliÄ?, przykryÄ? pokrywkÄ? i dalej gotowaÄ? 10 minut na wolnym ogniu. NastÄ?pnie na patelniÄ? do??o??yÄ? parmezan, tartÄ? bu??kÄ?, mas??o oraz majeranek i pieprz i wszystkie sk??adniki dok??adnie wymieszaÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?. Przygotowane wcze??niej ciasto cienko rozwa??kowaÄ? i wyciÄ?Ä? z niego 2 prostokÄ?ty wielko??ci tortownicy. TortownicÄ? wysmarowaÄ? oliwÄ? i u??o??yÄ? w niej ciasto, wyk??adajÄ?c boki a?? po brzegi. Nadzienie rozprowadziÄ?, delikatnie wyr??wnujÄ?c drewnianÄ? ??y??kÄ?, po czym przykryÄ? je drugim kawa??kiem ciasta, dok??adnie zalepiajÄ?c brzegi. Wierzch ciasta posmarowaÄ? oliwÄ?. TortownicÄ? na 45 minut w??o??yÄ? do piekarnika o temperaturze 180 oC.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design