Herbata z obierzyn jab??ecznych
|
Obierzyny z op??ukanych jab??ek suszyÄ? i lekko rumieniÄ? na p??ycie kuchennej lub w piecu po chlebie; gdy sÄ? ju?? zupe??nie suche, sk??adaÄ? do s??oja i przechowywaÄ? w suchym miejscu. SporzÄ?dzanie napoju: obierzyny w??o??yÄ? do garnuszka, liczÄ?c po 2 ??y??ki na szklankÄ? napoju, zalaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ?, zagotowaÄ? parÄ? razy pod przykryciem i odstawiÄ?; gdy wywar siÄ? ustoi, zlewaÄ? i podawaÄ? z cukrem na gorÄ?co. Jest to nap??j aromatyczny, lekko kwaskowy, bardzo smaczny; szczeg??lnie odpowiedni dla chorych gorÄ?czkujÄ?cych.
|
|