40 dkg porzeczek czarnych i czerwonych lub czerwonych
20 dkg cukru
11/z litra wody
10.dkg lodu konsumpcyjnego) |
Porzeczki op??ukaÄ?, osÄ?czyÄ?, oberwaÄ? jagody. ZagotowaÄ? wodÄ? w naczyniu emaliowanym, nie obitym. Do wrzÄ?cej wody w??o??yÄ? jagody, kilkakrotnie zagotowaÄ?, odcedziÄ? odciskajÄ?c sok na sicie. Do gorÄ?cego wywaru dodaÄ? cukier, rozpu??ciÄ? go mieszajÄ?c, zlaÄ? do garnk??w kamiennych i oziÄ?biÄ? (+12-14 stopni). Nap??j mo??na podawaÄ? z kawa??kami lodu konsumpcyjnego. Wtedy dopicia podaÄ? s??omkÄ?, opakowanÄ? w bibu??kÄ?.
|