Sk??adniki ciasta :
1,2 kg mÄ?ki pszennej,
25 dag cukru,
1 kostka mas??a,
5 jaj,
0,5 I mleka,
10 dag dro??d??y,
p???? ??y??eczki soli,
1 olejek cytrynowy,
1 paczka cukru waniliowego,
rodzynki,
sk??rka pomara??czowa.
Sk??adniki kruszonki :
10 dag mÄ?ki,
5 dag cukru pudru,
5 dag mas??a. |
Do ciep??ego mleka dodaÄ? ??y??eczkÄ? cukru, wsypaÄ? pokruszone dro??d??e, przykryÄ? i pozostawiÄ? w ciep??ym miejscu, aby wyros??y. Po??owÄ? mÄ?ki wsypaÄ? do ogrzanej miski, po czym wlaÄ? wyro??niÄ?te dro??d??e, rozczyniÄ? razem, przykryÄ? i postawiÄ? w cieple. ??????tka utrzeÄ? do bia??o??ci z cukrem. Kiedy rozczyn podro??nie dodaÄ? do niego resztÄ? mÄ?ki, utarte ??????tka, stopione mas??o, s??l, olejek, cukier waniliowy, rodzynki i posiekanÄ? sk??rkÄ? pomara??czowÄ?. Ciasto wyrabiaÄ?, a?? bÄ?dzie odstawa??o od rÄ?ki. UbiÄ? pianÄ? z bia??ek i wmieszaÄ? do ciasta. Ciasto wy??o??yÄ? na blachÄ? wysmarowanÄ? mas??em. ZrobiÄ? kruszonkÄ? - zagnie??Ä? mÄ?kÄ?, cukier i rozgrzane mas??o, pokruszyÄ? i przesypaÄ? mÄ?kÄ?, by siÄ? nie lepi??a. NastÄ?pnie posypaÄ? kruszonkÄ? ciasto posmarowane jajem, przykryÄ? i postawiÄ? w ciep??ym miejscu. Gdy ciasto podro??nie piec oko??o 1 godziny.
|