0,5 kg mÄ?ki,
15 dag cukru,
10 dag margaryny,
2 jaja,
0,25 I mleka,
3 dag dro??d??y,
p???? ??y??eczki soli,
1 paczka cukru waniliowego,
cukier puder do posypania. |
W po??owie ciep??ego mleka rozrobiÄ? dro??d??e, przykryÄ? i postawiÄ? w ciep??ym miejscu. Jaja utrzeÄ? z cukrem. MargarynÄ? rozpu??ciÄ? w reszcie ciep??ego mleka. Do ogrzanej miski wsypaÄ? mÄ?kÄ?, wlaÄ? wyro??niÄ?te dro??d??e, utarte jaja, mleko z t??uszczem, dodaÄ? s??l, cukier waniliowy i wyrobiÄ? ciasto. Wy??o??yÄ? do nat??uszczonej formy, postawiÄ? w cieple, po podro??niÄ?ciu wstawiÄ? do gorÄ?cego piekarnika i piec ok. 1 godziny. Po wyjÄ?ciu posypaÄ? cukrem pudrem.
|