Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KAWA PARZONA PO TURECKU

10 g kawy zmielonej "na py??"
1/2 szklanki wody
cukier do smaku
KawÄ? wsypaÄ? do tygielka (ma??y wysoki rondelek zwÄ???ajÄ?cy siÄ? ku g??rze, zako??czony wyd??u??onym uchwytem), wymieszaÄ? z cukrem, zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. OgrzewaÄ? na ma??ym ogniu, najlepiej ustawiajÄ?c naczynie na p??ytce ochronnej. Nap??j powinien trzykrotnie "podnie??Ä? siÄ?" do g??ry; po ka??dym "podniesieniu siÄ?" na moment zdjÄ?Ä? tygielek z palnika, gdy?? kawa nie mo??e siÄ? zagotowaÄ?. Naczynie z kawÄ? na moment przykryÄ?. NalewaÄ? do fili??anek.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design