Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KWAS BURAKOWY

50 dag burak??w
4 1/2 szklanki wody
s??l
1/2 ??y??eczki cukru
kawa??ek sk??rki z chleba razowego
1 zÄ?bek czosnku
Buraki umyÄ? szczotkÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ? i rozdrobniÄ? w plasterki albo w paski na szatkownicy lub robotem. Kamionkowy garnek albo s????j wyparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?. W??o??yÄ? rozdrobnione buraki, dodaÄ? drobno posiekany czosnek, cukier, ok. 1/2 ??y??ki soli i kawa??ek sk??rki z razowego chleba. ZalaÄ? ch??odnÄ?, przegotowanÄ? wodÄ?. PrzykryÄ? podw??jnie z??o??onÄ? gazÄ? lub czystÄ? (wygotowanÄ?) ??ciereczkÄ?. PozostawiÄ? w cieple na ok. 5 dni. Gotowy nap??j przecedziÄ? przez wyparzone sitko wy??o??one gazÄ?, zlaÄ? do wyparzonych s??oik??w lub butelek. Mo??na przechowywaÄ? w lod??wce przez kilka dni lub od razu spo??ywaÄ?. Buraki mo??na wykorzystaÄ? do przyrzÄ?dzania barszczu.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design