5 jaj
20 dag bakalii (figi, ??liwki suszone, rodzynki, orzechy, migda??y lub sk??rka pomara??czowa)
20 dag cukru
20 dag mÄ?ki
Ä? laski sproszkowanej wanilii
1 dag mas??a do smarowania formy
ewentualnie orzechy do posypania |
P????okrÄ?g??Ä? formÄ? keksowÄ? smarowaÄ? mas??em, posypaÄ? mÄ?kÄ?, op??ukaÄ?, oczy??ciÄ? i osuszyÄ? rodzynki, op??ukaÄ? i pokrajaÄ? resztÄ? bakalii, opr??szyÄ? je mÄ?kÄ?. ??????tka utrzeÄ? z cukrem, dodaÄ? waniliÄ? (sk??rkÄ? cytrynowÄ?). UbiÄ? pianÄ?; wy??o??yÄ? na ??????tka, dodaÄ? mÄ?kÄ?, bakalie lekko wymieszaÄ?, wy??o??yÄ? ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godziny), gdy zbyt szybko siÄ? rumieni, nakryÄ? papierem. Po upieczeniu pozostawiÄ? chwilÄ? w formie, wyjÄ?Ä?, oprzeÄ? o brzeg stolnicy, ostudziÄ?. PodawaÄ? nastÄ?pnego dnia (mo??na posypaÄ? pokruszonymi orzechami).
|