70 dag ziemniak??w
2 jajka
25 dag ??wie??ych ??ledzi
1 cebula
4-5 ??y??ek oleju
p???? szklanki mleka
??y??ka mÄ?ki
s??l |
Obrane ziemniaki, umyÄ?, pokrajaÄ? na cienkie talarki i prze??o??yÄ? do rondla lub naczynia ogniotrwa??ego wysmarowanego t??uszczem. Na warstwie ziemniak??w u??o??yÄ? filety ze ??wie??ych ??ledzi, posypaÄ? drobno posiekanÄ? cebulÄ?, podlaÄ? trochÄ? wody (ok. po??owy szklanki), wlaÄ? olej. Naczynie postawiÄ? na p??ytce azbestowej na niewielkim ogniu i dusiÄ? potrawÄ? pod przykryciem, a?? ziemniaki zmiÄ?knÄ?. Wtedy roztrzepaÄ? jajka, dodajÄ?c mleko i mÄ?kÄ?, zalaÄ? potrawÄ? i wstawiÄ? naczynie do rozgrzanego piekarnika na 10-15 min. PodawaÄ? od razu z sur??wkami lub zielonÄ? sa??atÄ?.
|