30 dag chudego sera twarogowego
2 pÄ?czki rzodkiewek lub 20 dag czarnej rzepki
15 dag cebuli
4 ??y??ki drobno pokrajanego szczypiorku
2 ??y??ki posiekanych listk??w mlecza, czyli mniszka lekarskiego
1 szklanka jogurtu
s??l
pieprz |
Ser powinien byÄ? zwarty, nie kruszÄ?cy siÄ?. PokrajaÄ? go w kostkÄ?. Rzodkiewki oczy??ciÄ?, odcinajÄ?c li??cie, z wyjÄ?tkiem m??odych, ??rodkowych, kt??re trzeba zostawiÄ?. Oczyszczone rzodkiewki umyÄ?. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w cienkie pi??rka, posoliÄ?. Rzodkiewki pokrajaÄ? w czÄ?stki, listki posiekaÄ?. Listki rzodkiewek i mniszka wymieszaÄ? z jogurtem, przyprawiÄ? solÄ? i pieprzem. Pokrajany ser wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, dooko??a ob??o??yÄ? rzodkiewkÄ? lub utartÄ? na tarce rzepkÄ?. Wszystko posypaÄ? szczypiorkiem i zalaÄ? przygotowanym sosem. Od razu podawaÄ? bez dodatk??w lub z ciemnym pieczywem, najlepiej w postaci tost??w.
|