30 dag chudego sera twarogowego
25 dag strÄ?k??w czerwonej papryki
1 ??y??ka oleju lub oliwy
1 ??y??ka musztardy
sok cytrynowy lub ocet owocowy
s??l
pieprz,
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej rze??uchy lub naci pietruszki |
StrÄ?ki papryki umyÄ?, ka??dy przekrajaÄ? na p????, usunÄ?Ä? nasiona, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej wody, gotowaÄ? pod przykryciem 3-4 min. OdcedziÄ?, a gdy nieco przestygnie, obraÄ? ze sk??rki, pokrajaÄ? w makaronik. Ser pokrajaÄ? w kostkÄ?. MusztardÄ? rozetrzeÄ? z oliwÄ?, ucierajÄ?c dodaÄ? soku cytrynowego lub octu owocowego, posoliÄ?. WymieszaÄ? ser z paprykÄ?, po??owÄ? zieleniny i przygotowanÄ? zaprawÄ?. SprawdziÄ? smak, ewentualnie przyprawiÄ? solÄ?. GotowÄ? sa??atkÄ? wy??o??yÄ? na salaterkÄ?, posypaÄ? resztÄ? pietruszki lub rze??uchy. PodawaÄ? dodatk??w lub z ciemnym pieczywem.
|