Sk??adniki ciasta :
35 dag mÄ?ki,
35 dag cukru,
12 dag mas??a,
4 jaja,
0,25 I mleka,
1 paczka proszku do pieczenia,
tabliczka czekolady lub 12 dag kakao,
p???? ??y??ki go??dzik??w,
1 ??y??eczka cynamonu,
p???? ga??ki muszkato??owej,
marmolada.
Sk??adniki poIewy :
1 szklanka cukru,
p???? szklanki wody,
p???? cytryny,
1 olejek miÄ?towy. |
Mas??o utrzeÄ? na pianÄ?, dodaÄ? cukier, ??????tka, mÄ?kÄ? z proszkiem do pieczenia oraz mleko i ca??o??Ä? dok??adnie wymieszaÄ?. DodaÄ? utartÄ? czekoladÄ? lub kakao, zmielone lub ut??uczone korzenie i pianÄ? z bia??ek. MasÄ? nape??niÄ? formÄ? wysmarowanÄ? t??uszczem i piec 60-90 minut. Po upieczeniu mo??na ciasto prze??o??yÄ? marmoladÄ? i polukrowaÄ? bia??Ä? polewÄ?.
PrzyrzÄ?dzanie poIewy. Cukier gotowaÄ? z wodÄ?, szumujÄ?c, do gÄ?sto??ci "na nitkÄ?". Po przestygniÄ?ciu wcisnÄ?Ä? sok z p???? cytryny i wyrabiaÄ? ??opatkÄ? drewnianÄ? a?? masa zbieleje. Pod koniec wyrabiania wlaÄ? olejek miÄ?towy lub ??y??kÄ? kropli miÄ?towych. Ostudzony placek smarowaÄ? letniÄ? polewÄ?.
|