Czas gotowania - oko??o 30 minut, moczenie sera - 3 godziny.
300 g sera fontina (s??odkiego sera z Valle dAosta)
2 szklanki mleka
30 g mas??a
3 ??????tka
50 g bia??ych trufli
grzanki z chleba tostowego |
Pokrojony w kostki ser fontina moczyÄ? 3 godziny w mleku. Ser razem z mlekiem przelaÄ? do garnka z zaokrÄ?glonym dnem (mo??e byÄ? wypuk??e) i gotowaÄ? na parze nieustannie mieszajÄ?c ? najlepiej trzepaczkÄ? do ubijania piany. Gdy ser ca??kowicie siÄ? roztopi, dodawaÄ? powoli mas??o i jedno po drugim wszystkie ??????tka, stale dok??adnie mieszajÄ?c. Masa ma mieÄ? konsystencjÄ? kremu. GotowÄ? potrawÄ? podawaÄ? bardzo gorÄ?cÄ?, posypanÄ? posiekanymi truflami. Dodatkiem do fonduty sÄ? grzanki z chleba tostowego.
|