1 l kwa??nej wiejskiej ??mietany
??y??ka mas??a
??y??eczka kminku
s??l |
2 ??y??ki ??mietany ubijaÄ? z mas??em w glinianym garnczku. Gdy utworzÄ? siÄ? grudki, naczynie wstawiÄ? do gorÄ?cej wody i lekko ogrzaÄ?. Po wyjÄ?ciu wlaÄ? ??y??kÄ? ??mietany i dalej ubijaÄ?. PostÄ?powaÄ? tak, ogrzewajÄ?c od czasu do czasu, a?? ca??a ??mietana zostanie zu??yta. Masa powinna byÄ? bia??a i puszysta. DodaÄ? sparzony, osuszony kminek i s??l. Zamiast kminku mo??na u??yÄ? zmia??d??onego czosnku lub miÄ?ty. MasÄ? mo??na tak??e zabarwiÄ?, dodajÄ?c odrobinÄ? soku z czerwonych burak??w lub ??????tko.
|